Ethel, the legal tech & design agency - Blog

Wat ruist er door het struikgewas?

Het is 1980. Toon Hermans vertolkt de jolige Frits Verkade die deelneemt aan een auditie voor de radio. “Wat ruist er door het struikgewas. Het is een… een…”. Verkade blijft het antwoord schuldig. Toch ruiste er iets.

Veertig jaar later nog steeds. Juristen voelen het aan, voelen de onheilspellende aanwezigheid van iets nieuws dat hen besluipt, maar kunnen het onbekende niet altijd benoemen.

Ons brein verschilt niet heel erg van dat van onze verre voorouders. Een oermens die op de Savanne rondliep en iets hoorde ritselen in de struiken moest in een fractie van een seconde de keuze maken tussen twee basisreflexen: vechten of vluchten. Een hongerige leeuw of een lief klein konijntje? Altijd onmiddellijk vluchten gaf de grootste overlevingskans. Onze hersenen zijn dan ook voorgeprogrammeerd om te vluchten voor het onbekende. Angst redt levens.

Nieuwe mogelijkheden, gebrek aan kennis?


Hadden we steeds geweten wat er door het struikgewas ruiste, we hadden als soort flink wat meer konijntjes gevangen en veel minder honger gehad. De gelijkenis met de huidige toestand van de juridische sector is treffend. Gebrek aan kennis van de nieuwe mogelijkheden die legal tech biedt, maakt dat juristen terugplooien op het oude vertrouwde. Dat biedt zeker overlevingskansen, maar het zorgt er tegelijkertijd voor dat vele sappige konijntjes ontsnappen.

image

Legal tech en legal design zijn termen waarvan de meeste juristen inmiddels hebben gehoord. Toch slagen slechts weinigen erin om uit te leggen hoe technologie en design concrete voordelen kunnen bieden in hun dagelijks werk. Dat hoeft niet te verwonderen.

Ten eerste werd het potentieel van digitale juridische toepassingen meer dan eens te snel te groot voorgesteld. Na de hype volgde onvermijdelijk de hype-hangover. Gemaakte beloftes werden niet nagekomen, de interesse onder juristen verdween.

Ten tweede zijn de (weinige) Belgische evenementen en congressen over juridische innovatie te academisch van aard. Wie elke dag met beide voeten in de juridische praktijk staat, heeft geen behoefte aan een wetenschappelijk betoog over de ethische vraagstukken rond AI en blockchain. Als juristen één ding zijn, dan is het pragmatisch. Pragmatiek is nu net wat op de meeste events ontbreekt.

Ten derde besteden onze onderwijsinstellingen pas erg recent aandacht aan de rol die technologie en design kunnen spelen in een juridische context. Zelfs de jongste generatie juristen is simpelweg niet op de hoogte van het bestaan van legal tech tools, laat staan opgeleid om er optimaal gebruik van te maken. Innovatie dringt dan ook nog niet van onderuit door in kantoren en bedrijven.

Goede voornemens


Daarom een nieuwjaarswens. Laat 2020 het jaar zijn waarin u stap voor stap kennis maakt met de vele mogelijkheden die nu al op de markt zijn. Automatisch documenten genereren, kennisbeheer, contract management, corporate housekeeping,… Het is maar een kleine greep uit het grote aanbod mogelijkheden die een positieve impact kunnen hebben op uw dagelijkse productiviteit. Het goede nieuws is dat veel basisinformatie gratis en makkelijk online te raadplegen is. Daarnaast staan bedrijfjes zoals Ethel te popelen om u te introduceren in de wondere wereld van legal tech en legal design.

Van zodra we weten wat er door het struikgewas ruist, ziet de wereld er een pak minder bedreigend uit. Angst redt levens, kennis verbetert de levenskwaliteit. Laat ons klinken op dat laatste!
Legal insights NL